Monday, 13 February 2017

Makanan Tradisi Negeri Perlis

Makanan Orang Perlis

                                Emping atau Ringgi


Ringgi atau Emping nama bagi makanan Tradisi di negeri orang Perlis. Bahan yang digunakan ialah Padi Pulut muda yang di tumbuk sehingga nipis dan di jemur di hingga kering. Emping ini akan dapat dirasai sekali setahun sahaja iaitu pada musim timur.
Ringgi atau emping yang siap dibuat akan dimakan bersama isi kelapa yang sudah diparut dan juga gula sebelum ia dibahagikan untuk dibawa pulang ke rumah masing-masing. Selalunya pembahagian dibuat menggunakan kaedah sukat secara lama atau tradisional iaitu menggunakan kepoi ataupun gantang. Jika padi yang diketam segantang, mungkin ringgi yang boleh dihasilkan ialah hempat kepoi (secupak). 

keterangan lanjut boleh diperolehi dari Perincian Tentang Emping.


Ini adalah bahan mentah asal yang di gunakan untuk memproses Ringgi atau Emping. boleh kunjungi >>>laman ini.

2. Kueh Karas Perlis

 

                                Kueh karas ini juga amat popular dikalangan orang Perlis. 


3. Jagung Rebus bergaul kelapa parut.

                             
                            
                            Perinciannya boleh di lawati disini

4. Laksa Perlis, Paling Popular ialah Laksa Kak su kat Kuala Perlis.

                            Image result for laksa halus kak su negeri perlis 
                            Tengok je dah terliur ni.

 
 


1 comment: